Horiez gain, Fisika eta Kimika arloekin lotutako esperimentu gehiago egin dituzte. Adibidez: xaboi pastilak, serum fisiologikoa, produktu batzuen pHa aztertzea, krema bera, perfumea, eta abar.
Jarraian, krema eta xaboia egiteko urratsak dituzue. Ikasleek primeran pasa zuten produktu horiek sortu bitartean, eta irakurleak animatzen dituzte gauza bera egitera.
Eskuetako krema hidratatzailea
Materiala
- Balantza
- Bainu termostatikoa
- Probetak
- Hauspeakin ontziak
- Beirazko hagatxoa
- Ontziratzeko tarroak (40ml.-koa)
Osagaiak (40 gramo egiteko)
- Neo PCL O/W → 2g
- Azido estearikoa → 0,4g
- Almendra gozo olioa → 4ml
- Nipagin M sodikoa → 0,1g
- Urea → 4g
- Ur distilatua → 29,5ml
Prozedura
1. Lehenik, Neo PCL O/W, azido estearikoa eta almendra gozo olioa nahastu ditugu.
2. Gero, nahastea hauspeakin ontzi batean edukita bainu termostatikoan jarri dugu, urtu dadin (65-70ºc). Ondoren, hagaxkarekin nahastu dugu.
3. Lehen fasea egin bitartean, beste hauspeakin ontzi batean Nipagin M sodikoa, urea eta ur distilatua nahastu behar dira.
Nahaste hori bainu termostatikoan berotu dugu baita ere.
4. Bi nahasteak bainutik atera eta bigarren nahastea lehenengoan isuri dugu poliki-poliki, etengabe irabiatuz, hoztu arte.
5. Denbora luzez nahastu ondoren, 24 orduz utzi genuen, krema testura hartu arte.
6. Disfrutatu!
Xaboi naturala
JPAZ laborategiko beste kide batzuek xaboi naturala egiteko prozedura azalduko dute hurrengo lerroetan:
Praktika hau Gerard, Aitana eta Alenek egin dugu, Oriarte institutuko laborategian. Garai batean egiten zen moduan, xaboi bat egin dugu.
Lehenbizi, prezipitatu ontzi batean olioa eta sosa kaustikoa bota dugu, beirazko hagatxoarekin mugitu eta, kasu batzuetan, koloratzailea gehitu. Konsistentzia lodia izatean, moldeetara bota dugu eta egun batez gogortzen utzi dugu. Horren pHa neurtu, eta azalerako egokia zela ikusi dugu.
Xaboia egitea lortu dugu eta etxera eraman dugu, erabiltzeko, guk nahi genuen moduan. Gutako batzuek oparitu ere egin dugu eta oso harrera ona izan du.
Eskerrak eman nahi dizkiegu irakasleei beren laguntzagatik, eta institutuari ere bai, behar ditugun baliabideak eskaini dizkigulako. Gure esfortzuarekin xaboi tradizionala, natural-naturala egitea lortu dugu.