Zaplastekoa plastikoari

Nerea Segura 2019ko eka. 7a, 09:15

Karbohidrato, gantz, proteinak eta plastiko-hondakinak jaten ditugu, egunero.

Plastikoaren aroan bizi gara. Materiala xaflakorra da eta pisu arinekoa, gainera, kostu baxua du. Abantailak jakinak izan dira teknologiaren iraultzan. Arazoa non dago? Arduragabeko erabileran. Elikadurari dagokionez, gehiegi erabiltzen da: erosteko poltsak, produktuen bilgarriak eta etiketak, ur-botilak, tapoiak, lastotxoak, film plastikoa… adibide gutxi batzuk dira.

Minuturo itsasoan zabor kamioi bat husten da munduan (kopuru handia, plastikoa da). Suntsiezina izateko sortuta izan arren, polimeroak mikroplastikoetan zatikatzen dira eta bazka-sarera igarotzen dira. Plisti-plasta plastikoen artean, arrainak dira kaltedunak, arnasterakoan eta elikatzerakoan zuzenean metatzen dituztelako. Eta bueltan, guk gure hondarrak jaten ditugu. Baina hartzen duguneko gehiena, airetik gure platerara doa zuzenean: 100 partikula plater bakoitzeko eta 18 partikula ur litro bakoitzeko. Europako txorrotako uraren %70 kutsatuta dago, baina hura saihesteko botilaratuta erostea ironikoa litzateke. Erabilera bakarreko botilak, 500 urte behar dituzte deskonposatzeko; tapoiak betirako diren bitartean.

Baina kontsumitzaileok, zerk esana dugu: plastikoetan bilduta dauden elikagaiak ez erosiz eta plastikozko-poltsak ez erabiliz (120 unitate darabilgu urtero). Eman zaplastekoa plastikoari! Eraman potoak edo oihalezko poltsak pisura erosteko eta zabaldu argazkia. Ea efektu kutsakorra —baikorra— lortzen dugun. #zaplastekoaplastikoari.